+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

BĚH! UTRPENÍ NEBO ZÁVISLOST?

Běh! Utrpení nebo závislost?



„Cože běhání? Není to tak trochu nuda?A co moje svaly? Vždyť je to hrozný kardio!“ Jaké jsou opravdové benefity běhaní a proč je běhání zdraví prospěšné? 

„Fitka jsou pořád zavřené, nedá se nic moc dělat a co teď? Cítím, jak mi roste zadek a kynu, achjoo.“Jsou možnosti, jak makat dál, co takhle zkusit běh?



Když jde o běhání, tak tady máme dva tábory. Lidi, kteří běh milují a je to jejich droga, a pak ty ostatní, kteří pokládají běh za obrovskou nudu a ztrátu času. Navíc, „svaly mi po tom stejně nevyrostou“, tak proč běhat? Pokusím se vám tady shrnout pár věcí, díky kterým možná změníte na běhaní názor. 


Proč běhat?


1.    Chcete být fit a třeba i zhubnout nějaké to kilo?

Běhání je naprosto skvělé, protože při něm zapojujeme celé tělo, a tudíž zlepšujete celkovou fyzickou kondici.Vyplavují se nám endorfiny, tudíž máme dobrou náladu. Ne každý člověk ví, že běh je aktivita, při které spalujeme více kalorií než při posilovánínebo cyklistice například . Jen pro představu, při běhu spalujeme zhruba 500 kcal za hodinu, což je variabilní v závislosti na mnoha faktorech jako je tempo, typ trasy, tělesná kompozice, atd. Běh pomáhá nakopnout metabolismus, kdy tělo spaluje mnohem více i několik hodin po doběhnutí, když nic neděláme. Nezapomínejte na doplnění živin vhodnou stravou, která by měla být komplexní, tak aby tělo zpět získalo potřebné nutrienty. Každému může vyhovovat jiný typ stravy, proto je potřeba zjistit, co vyhovuje právě vám. 


2.    Posílená imunita a psychické rozpoložení na jedničku!

Velmi aktuální téma převážně teď v podzimních měsících, kdy už člověk ani neví jestli má chřipku nebo coronavirus. Proto posilování imunity je to nejlepší, co pro svoje tělo můžeme udělat. Běhání ve střední intenzitě má pozitivní vliv na imunitní systém, ale naopak velmi intenzivní a náročný běžecký trénink může imunitu narušit. Proto v závislosti na intenzitě tréninku musíme dbát na dostatečnou regeneraci. Ideálně trénovat soustavně a přidávat na náročnosti postupně, než to přepálit a „odpálit se“.  

Běžecké aktivity pomáhají předcházet vzniku zánětům, nemocí, zlepšují střevní mikroflóru a inzulínovou senzibilitu, zamezují respiračním problémům atd. Fyzické aktivity mají ale naprosto zásadní vliv na naše psychické rozpoložení, které značnou vahou ovlivňuje i naši imunitu. 


3.    Co moje svaly?

Pravdou je, že pokud budete pouze běhat o nějakou tu svalovou hmotu můžete přijít, ALE pozor! Při dodržováním správné stravy spolu s doplněním silového tréninku, o svaly rozhodně nepřijdete. To je přeci skvělá zpráva! Strava má zde velký význam, je nutné doplnit potřebné množství kalorií tak, aby si tělo nevytvářelo kalorický deficit a neztrácelo váhu. Strava by pak primárně měla obsahovat dostatečné množství bílkovin, ale také prospěšných tuků (například avokádo, ořechy) a sacharidů, jako optimální zdroj energie. Pokud je cílem udržení či růst svalů, není vůbec nutné běh eliminovat, naopak běh může být zajímavým doplňkem náročného silového tréninku. 


4.    Běh jako antidepresivum. 

Vedlejším efektem, kromě celkového zlepšení fyzičky, je pozitivní vliv běhání na naši psychiku. Meta analýza z roku 2016 potvrdila, že běh je účinný „lék“ na depresi a špatnou náladu, což reálně může nahradit i některé léky. Běžci sami potvrzují, že po běhu se prostě a jednoduše cítí skvěle. Mají dobrou náladu, pozitivní myšlenky, spoustu energie a chuti do života. Potom už vás během dne jen tak něco nerozhodí, a třeba budete i produktivnější.


5.    Máte v plánu ještě velké věci? Běhání= klíč na dlouhověkost!

Mnoho studií potvrzuje vliv pravidelného běhání na dlouhověkost. Meta analýza z roku 2018 potvrzuje, že běh alespoň 1krát týdně snižuje o 30% úmrtnost běžců ve srovnání s lidmi, kteří neběhají. Pozitivní vliv běhaní se tedy promítá na: kardiovaskulární systém, tělesnou kompozici, hladinu cholesterolu, glukózy a inzulínu, stavbu kostí, hormonální stav, činnost mozku atd. Teď si možná říkáte, že není potřeba nic moc dělat, cítíte se dobře, ale je dobré zamyslet se nad tím, jaký bude náš fyzický/zdravotní stav ve stáří.  Nikdo nechce být „starej páprda“, který se nemůže hnout. 

6.    Lepší spánek!

Pořádně se vyspat do růžova a probudit se naprosto fresh, tak to je značka ideál. Pravidelné cvičení/běh má velmi pozitivní vliv na kvalitu našeho spánku. Je potřeba si ale dát pozor na nějaký velmi intenzivní běžecký trénink přímo před spaním (1 hodina), který by mohl mít negativní dopad na kvalitu spánku. 


Závěrem:
Osobně věřím, že běh je úžasný způsob, jak se zlepšit a makat na sobě. Každý si v tom ale může najít „to svoje“, proč běhat. Výhodou běhu je, že nepotřebujete nic zvláštního, vezmete jen pořádné tenisky a jde se. 

Příště se dozvíme více, jak vyladit techniku běhu a na co určitě nezapomínat. Jak si nastavit trénink, ať nechodíme běhat jen tak bezmyšlenkovitě, ale ať mají běžecké tréninky smysl a jasný cíl. Kde běhat a jaký povrch je nejlepší? Jak to doopravdy je, ničí běhání naše kolena a klouby celkově? A už jste slyšeli jméno David Goggins? Ultramaratonec, který uběhl 100 mil pod 19 hodin se zlomenými nártními kostmi.

Na tohle a mnoho dalšího se podíváme příště. A kdyby někdo potřeboval poradit, neváhejte mě kontaktovat. Ráda pomůžu a třeba si nakonec běh zamilujete stejně, jako já. 

Autor. Viktorie Holubová

Zdroje:

www.runrepeat.com; www.cruxrange.com; www.runnersworld.com; www.podiumrunner.com