+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

Proč není hmotnost rozhodujicí? A proč je lepší ukazetel metr než váha?

Znáte to skoro všichni, ten pocit kdy ráno stoupnete na váhu a čekáte na výsledné číslo. Potěší Vás? Nebo naopak? Bohužel v dnešní době je přibývající váha pro většinu lidí známka toho, že tloustnou a tedy dělají něco špatně. Je tomu ale vždycky tak? Musí stoupající číslo na váze vždy znamenat, že tloustnu? NEMUSÍ! 


BMI = Body mass Index neboli pokud podělíme svou aktuální hmotnost se svou výškou na druhou, získáme tak hodnotu, která nás řadí do určitě kategorie. Zjednodušeně řečeno se řadíte do podváhy, normální váhy případně nadváhy až obezity. Ideální je dle tohoto indexu se držet v kategorii NORMÁLNÍ VÁHA. Bohužel tento ukazatel bere v potaz pouze vaši výšku a váhu, nikoliv vaše celkovou tělesnou kompozici, viscerální tuk, celkový tuk ani aktivní svalovou hmotu.  Co to znamená? Že i přesto, že máte dle BMI váhu ideální, můžete být ohroženi na zdraví vysokým podílem tukové tkáně!


Co je nejdůležitější pro naše zdraví? 

Především zdravý podíl TUKOVÉ TKÁNĚ A SVALŮ v našem těle, nikoliv BMI index. Čím více svalů máme, tím lepší má náš organismus podmínky pro správnou funkci a tím hezčí je naše postava. A naopak, pokud se podíl tuků v našem těle zvýšil, naše postava se oddaluje od ideálu krásy a také výrazně stoupají zdravotní rizika.

Bohužel k tomuto trendu – úbytku svalů a narůstající tukové tkání – hraje do karet dnešní doba, jsme nuceni držet diety a nemáme téměř žádnou zátěž. Jezdíme všude autem, nádobí myje myčka, oblečení pračka, těžkou práci za nás dělají stroje a zbytek volného času trávíme u televize nejlépe s nějakou pochutinou.  Díky tomuto životnímu stylu umíráme na nádorová onemocnění a nemoci srdce.

Největším problémem dnešní doby je ZTRÁTA SVALOVÉ HMOTY. Díky tomu se mění náš metabolismus, snižuje se základní výdej energie, zvyšuje se rezistence tkání vůči inzulínu a naše tělo je devastováno tzv. civilizačními chorobami.

Máte chuť to změnit? Chcete jít naproti vašemu zdraví? Udržujte si svalovou hmotu, nevyhýbejte se zátěži.  Ideálně takové zátěži, aby svaly pracovaly na 70-90% jejich kapacity. Takové zátěže je nejjednodušší dosáhnout ve fitcentrech posilováním.  Bohužel v dnešní době je především ženám vnucována představa, že musí držet dietu a do úmoru cvičit kardio. Díky těmto doporučení vzniká velké množství sarcopenické obezity. Problémem této obezity je především fakt, že vaše BMI ukazuje normální váhu, takže se na první pohled zdá vše v pořádku, ale při změření podílu tuku v těle zjistíme, že dle množství tuku v těle Vás ohrožuje stejně, jako někoho kdo je vyloženě obézní.

V případě že se rozhodnete pravidelně cvičit a svaly zatěžovat, všimnete si, že se na vaší váze objeví vyšší hodnota než před zahájením posilovacího programu. Sval je těžší a menší než tuk. Proto je výhodnější se měřit než vážit. Pokud nabíráme svalovou hmotu a redukujeme tuk, naše váha může stoupat, ale centimetry budou ubývat. 


Bojíte se sami začít cvičit? Kontaktujte nás, velmi rádi vás přivítáme v našem fitcentru a pomůžeme vám dostat se znovu do formy.