+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

ATLETICKÁ ABECEDA - BĚHÁNÍ 3.DÍL

Jde o dynamická cvičení, která provádí atlet za účelem zesílení svalových partií, které využívá při běhu. Jde taky o cviky zlepšující koordinaci pohybu při běhu, čili vlastně techniku běhu.

Kdy a jak atletickou abecedu provádět?
Abeceda by měla patřit do každé tréninkové jednotky. Nejčastěji se zařazuje po úvodním rozklusání a protažení jako součást 'warm up' fáze. Abeceda však může tvořit v tréninku jednu z hlavních částí, pokud chceme v daném tréninku pracovat především na technice běhu. Je možné ji zařadit i jako jeden z intervalů do intervalového běhu a tím si oživovat správnou techniku před dalším intervalem 'rychlostně-vytrvalostním'.

Další obměnou může být tzv. rychlá abeceda, je možno trénovat abecedu i do kopce, což má ještě výraznější účinek na zesílení svalových partií.

Z čeho se atletická abeceda skládá?
Atletická abeceda se skládá z mnoha cviků a jejich variant. My si řekneme o těch nejzákladnějších, kterými jsou:

  • Lifting
  • Skipping
  • Vysoká kolena
  • Zakopávání

Z těchto cvičení se v podstatě dá sestavit takzvaný běžecký krok. Toto cvičení je vhodné provádět postupně v uvedeném pořadí a každé z nich trénovat jak na místě tak i v pohybu vpřed a postupně zařazovat jedno za druhým.

LIFTING
Lifting se většinou provádí v atletické abecedě jako první. Jedná se o základní cvik, který se každý atlet musí naučit již při svých atletických začátcích. Při liftinku jde především o práci kotníků. Kotníky se zde střídají v práci - propnutí s patou v nejvyšší pozici, kdy koleno jde dopředu, a následné protlačení kolene dozadu, což tlačí patu k zemi.

SKIPPING A VYSOKÁ KOLENA
Skipping a vysoká kolena, zná každý atlet. Je to snad nejzákladnější cvik z atletické abecedy. Každopádně při tomto cviku jde o to, zvedat kolena dostatečně vysoko a vpřed. Ovšem pozor na záklon, ten je nežádoucí. Trup by měl být v klasické běžecké pozici. Zvýšený důraz se klade na práci paží.

Skipping můžeme provádět s různou výškou zvedání kolen - potom rozlišujeme polovysoký a vysoký skipping (=vysoká kolena). Skipping je vhodným cvikem, který se dá provádět pozadu i bokem stejně kvalitně jako při pohybu vpřed. Proto se nebojte do tréninku zařadit skipping na místě, dopředu, stranou či pozadu.

      

ZAKOPÁVÁNÍ
Zakopávání je cvik, při jehož provedení bychom se měli snažit, aby se noha při zakopnutí dotkla patou pozadí. Důraz by měl být kladen i na práci paží. Je důležité dosáhnout dostatečné extenze v kyčlích a nepomáhat si do cviku předklonem.

Dalšími cviky atletické abecedy jsou pak například Odpichy, Přídupy, Předkopávání, Koleso atd., ale o těch možná někdy jindy, protože ne všechny jsou nezbytné pro běh. Atletika obsahuje mnoho jiných disciplín při kterých z těchto cvičení atleti benefitují.

Zajímají vás další informace o běhání? Kontaktujte nás. Rádi se Vám budeme věnovat.