+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

JAK ŽÍT S VIRY A CO MŮŽE UDĚLAT ÚPLNĚ KAŽDÝ Z NÁS

Jak žit s viry a co může udělat úplně každý z nás?



Dnešní vyhrocená doba tak trochu nutí všechny k panice a špatné náladě. Pozoruji to v poslední době skoro na každém, koho potkám, pesimismus na nás číhá na každém rohu. Takže jak z toho ven a co může udělat úplně každý z Vás, aby podpořil svůj organismus v tomto nelehkém čase.



Musíme si uvědomit, že infekční nemoc u nás propukne v tu chvíli, kdy přemůže náš imunitní systém, naruší naši mikrobiální rovnováhu, zjednodušeně řečeno se přemnoží. A za to většinou může nejen setkání s infekcí, virem, ale především náš oslabený organismus.


Jak posílit imunitu a obranyschopnost?

Našemu tělu nejvíce prospívá pobyt v prostředí, které je pestré na mikroby. Tzn. les, zahrada a příroda obecně.  Dalším velmi důležitým článkem pro podporou střevního mikrobiomu je dobrá výživa a zdravá strava.
Jak můžeme pomoci tělu a snížit závažnost průběhu onemocnění?

Je velmi důležité si uvědomit, že nemoc nezačne v tu chvíli, kdy se potkáme s jedním virem. Tento vir musí nejprve najít vhodné prostředí pro svůj růst a teprve poté se může efektivně množit. Proto je nejlepší obranou silný imunitní systém, který v množení a růstu virům zabrání. Naštěstí máme celou řadu potravin a živin, které nám pomáhají zvyšovat obranyschopnost našeho těla.


Jsou to:

  • Dostatečný spánek, dobrá nálada, otužování se
  • Pobyt a pohyb venku, nejlépe na sluníčku, procházky a sport v přírodě
  • Vitamín D (nejlépe ze slunce), v tomto období volit kvalitní suplementaci společně s vitamínem K2
  • Zinek (acetát a glukonát zinku)
  • Vitamín C, zvýšené dávky
  • Hořčík, selen, železo, měď, kyselina listová, polyfenoly a vitamíny A,E,B2,B6 a B12 (najdete např. v bobulovitém ovoci, citrusech, kapustě, cibuli, česneku, špenátu, mrkvi, ve vnitřnostech a vejcích)
  • Rostlinné látky s antibiotickým, antioxidačním nebo protizánětlivým působením (česnek, cibule, kurkuma, zázvor, manuka, med, propolis, echinacea, omega-3 mastné kyseliny, houby – reishi,hlíva, shiitake)
  • Konzumace fermentované zeleniny (kysané zelí, kimchi, pickles), kvalitní domácí vývary

Přeji Vám hodně sil, dobré nálady a především zdraví.


Autor: Bc. Radka Jelínková


Zdroj: https://www.margit.cz/