+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

BOXING, POJĎTE VYZKOUŠET NĚCO NOVÉHO!

Víte, jak efektivní může být box ve snaze zlepšít formu?

Boxing je skvělá forma zábavného workoutu, který rozhodně stojí za zkoušku. Máte rádi intenzivní a výbušné workouty? Možná právě vy si můžete box zamilovat.

Hned v úvodu je potřeba zdůraznit známé kliše, že box mohou dělat jen „šílení nabušenci ve staré ošumtělé posilovně, kteří se rvou se životními ranami“. Ano, je to trochu přitažené za vlasy, ale pravdou je že box může dělat opravdu každý, kdo má alespoň nějakou fyzickou zdatnost. Boxing se dá do značné míry přizpůsobit dle fyzických možností sportovce, a proto se dá najít varianta, která bude vyhovovat právě vám. Nebojte se zaexperimentovat a s chutí do toho.

Pokud jste příznivci dynamičtějšího druhu workoutu, pak může být boxing to pravé pro vás. Boxing je velmi komplexní druh workoutu, kde se kombinuje síla, rychlost, hbitost, vytrvalost, výbušnost a koordinace. Pokud chcete zlepšit fyzičku, nabrat nějaké ty svaly nebo vyrýsovat a zlepšit celkové zdraví, pak právě box vám v tom může pomoci. Rozhodně není cílem tvrdit, že box je ten jediný a nejvhodnější druh workoutu, ale pro mnohé to může být fajn způsob, jak rozbít tréninkovou rutinu.

Jaké jsou tedy benefity boxu, jak s boxem začát, jak si workout přizpůsobit tak, aby vyhovoval právě vám a mnoho dalšího se dozvíte níže.

Benefity?

1.Zlepšení celkové síly

Box je fyzicky náročný, o tom není pochyb. Boxování, skákání, kopání, na to vše musíte vynaložit určitou dávku síly, kdy se rozhodně zapotíte. Jen pro představu takový boxovací pytel výží okolo 40-50 kg, většinou by se mělo jednat o zuba poloviční hmotnost než máte vy. Do takového pytle boxujete a kopete v průběhu workoutu zhruba 100 x, takže se nemusíte bát, že svaly dostatečně nezatížíte. V závislosti na sestaveném trénnku, pokud se jedná spíše o klasický box či kick box, zapojujete více či méně horní i dolní polovinu těla. Je to velmi komplexní zatížení. Dost často se setkáte s tím, že boxerský trénink zahrnuje i calou řadu dalších cviků na zlepšení celkové síly. Například kruhový trénink bývá skvělým doplňkem k boxu obsahující různé kliky, dřepy, planky, výskoky, cviky s medicimbálem, atd.


2. Lepší reakční schopnosti a koordinace

Správný boxer musí mít velmi dobré reakční a kordinační schopnosti, no idelaně mít oči i „na zádech“. Přesná a rychlá reakce je základ, proto zrak a následná odpověď úderem, či krytím je zásadní. Ti, kteří pracují na své koordinaci ruka-oko mají pak mnohem rychleší reflexy, nebo li reakční odpověď, což vede k celkové lepší fyzické koordinaci. To se samozřejmě může hodit u mnoha sportovních aktivit, nemluvě o běžném životě v podobě prevence před možným zraněním. S postupem vělku se lidem všeobecně zhoršuje koordinace a rovnováha, což může vést až k různým pádům v pokročilém věku, proto je velmi užitečné na tomto pracovat.

Boxerský trénink na zlepšení koordinace pak může vypadat například tak, že boxujete do zavěšeného, menšího boxovacího pytle, který se každým úderem otáčí a skáče. 

3. Snížení stresu

„Když to ze sebe doslova potřebujete dostat ven.“

Někomu opravdu může pomáhat k tomu upustit páru nějaký velmi intenzivní a výbušný pohyb, na což je box perfektní. Obecně platí, že střední až intezivní fyzická aktivita má pozitivní vliv na snížení stresu. Pohyb prostě a jednoduše vyplavuje endorfiny (hormony štěstí), zlepšuje náladu, slouží jako určitá formameditace, zlepšuje spánek, a celkově tedy snižuje stres. Je pak už jen na vás jaký druh pohybu vám pomáha odprostit se od každodenního stresu. Někomu stačí procházka, nebo lekce yogy, někdo ale potřebuje pomalu „vyplivnout duši“, a tady je box na místě. U boxu se střídá velmi intenzivní zatížení se středním zatížením v odpočinkové fázi. Stručně řečeno zde není prostor na nějaké rozjímaní, protože veškerou energii dáte do tréninku, takže pomyšlení na pracovní trable, či domací povinnosti jsou naprosto pasé. Pokud vám nebude stačit pořádné vyčerpání z celkově náročného workoutu, určitě se vám uleví při boxování do pytle, kde si můžete představit toho, kdo vám znepříjemňuje život.

3. Vyrýsování či nabrání svalové hmoty

Box je skvělý pomocník na tvarování či vyrýsování postavy, případně i na zhubnutí nějakého toho kila. Přesněji řečeno, při snaze o hubnutí vám pomuže nabrat svalovou hmotu, tělesná kompozice se změní a vy pak budete spalovat více kalorii díky většímu % zastoupení svalové hmoty.

Tělesná kompozice se u tohoto workoutu skvěle mění, a to díky tomu že trénink kombinuje jak silovou složku, tak i kardio. Pokud se tedy vrhnete do nějakého tréninkového plánu a nezapomenete dodržovat i vhodnou stravu, tak se výsledky určitě časem dostaví. Je důležité nezapomenout, že velkou část úspěchu tvoří přávě strava.

4. Pozitivní dopad na kardiovaskulární systém

Zdraví máme jenom jedno. To jak je zdraví důležité nás ale většinou napadne, až když onemocníme nebo máme nějaké zdravotní problémy. Srdeční nemoci jsou strašákem dnešní doby, ale pokud se budeme chovat zodpovědně vůči svému tělu, pak můžeme do značné míry srdečním nemocem předcházet. Pohyb spolu s vyváženou stravou je základ, a právě
kardio je pro naše srdce velmi prospěšné. Není ale potřeba běhat na páse až do zblbnutí. Jsou i zábavnější způsoby, jako je například box. Při kardiu pak zatěžujeme srdce a plíce střední intenzitou, což je ideílní míra zatížení, kdy se orgány stačí adaptovat a tudíž podpořit vyšší úroveň fyzického výkonu.

Závěrem..Pokud vás box zaujal a chtěli byste si to vyzkoušet, pak je nejednodušší najít si místní boxerské gymy, kde vám dokáží se vším poradit. V Brně jich je hned několik, jako například Muay Thai, Jetsaam Gym nebo Fightclub. Rozhodně je idealní oslovit profíky, kteří dokážou vybrat takový workout, aby vyhovoval právě vašim fyzickým schopnostem, ale i představám. Můžete chodit trénovat individualně, ve skupince, nebo třeba s kamarádem. Tréninky mohou být zaměřeny například na techniky úderu nebo spíše kondičně, neboli na „vyrýsování“. 

Základy vás v gymu naučí, takže ani úpný začátečník se nemusí ničeho bát. Je taky možné, že vás zápasení zaujme, ale budete se chtít více profilovat do jiného druhu zápasení, kdy můžete vyzkoušet i jiná bojová umění jako například momentálně velmi populární MMA či Jiu jitsu.

Další možností jak se opřít do boxu, ideálně tedy pokud již máte nějaké základní znalosti o správné technice, je pořídit si vlastní boxovací pytel. Pokud máte vhodný prostor, boxovací rukavice, tak vám už nic nebrání. Máte základní výbavu a později můžete přikoupit další vybavení. V dnešní kovidové době je to skvělý způsob, jak se hýbat u oblíbené aktivity.

Závěrem bych jen řekla, že dokud box nevyzkoušíte, tak si neumíte představit, jak skvěle se pak člověk cítí. Efektivní, intenzivní workout, který je velmi zábavný, to je pro mě box. Fyzické vyčerpání a mentální očista, proto mě box baví. Pokud už jste otrávení z tréninkové rutiny, tak možná stojí za zvážení trochu zaexperimentovat. Pokud potřebujete poradit jak začít, rozhodně se na nás neváhejte obrátit, nasměrujeme, kam je potřeba.

Tak co, máte chuť nějaký ten boxerský trénink vyzkoušet?


Autor: Viktorie Holubová

Zdroj:WILLIAMS, Laura. 5 Health & Fitness Benefits of Boxing Workouts – How to Get
Started. Money Crashers [online]. 2021 [cit. 2021-5-11]. Dostupné z: https://
www.moneycrashers.com/health-benefits-boxing-workouts/