+420 604 628 269,   info@trxblansko.cz

Následuje: Dnes žádné plánované lekce

Články

Zpět na články
  • Vložil Radka Jelínková

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE, NETRÁPÍ NÁHODOU I VÁS?

Co to vlastně znamená a co to je laktózová intolerance?

Je to snížená schopnost trávit laktózu, tedy cukr, který je obsažen v mléce savců, tedy i v mateřském mléce. Tento mléčný cukr je samozřejmě obsažen i v mléčných produktech jako jsou sýry, tvarohy, jogurty, ale také i zmrzlina a máslo. Laktóza je disacharid a aby ji naše tělo mohlo vstřebat je potřeba ji rozložit. K tomuto rozkladu potřebuje enzym tzv. laktázu, díky ní se laktóza v tenkém střevě rozloží na glukózu a galaktózu. V případě že člověk neprodukuje dostatečné množství tohoto enzymu, laktóza projde až do tlustého střeva, kde ji začnou rozkládat bakterie na vodík a kyselinu mléčnou a to působí poruchy trávení.


Projevy laktózové intolerance:

  • Bolesti a kručení břicha
  • Pocity tlaku, nadýmání
  • Průjem, ale i zácpa
  • Ztráta koncentrace, bolesti hlavy,
  • Špatná krátkodobá paměť

 

Kde je laktóza obsažena?

Přirozeně ji najdeme v mléce savců, včetně mateřského mléka. Fermentací se obsah laktózy snižuje až o 30%. Při výrobě sýrů se většina laktózy (cca 98%) přesune do syrovátky a zbylé množství odbourá fermentace, proto nejnižší obsah laktózy je právě v tvrdých sýrech. Dávejte si pozor i na různá kupovaná pečiva, bonbóny, sušenky, lupínky, instantní výrobky, ale dokonce i léky či doplňky stravy. Obsah laktózy naleznete i na etiketách potravin a budete sami překvapeni, kde všude je možné se s laktózou setkat.

V níže uvedené tabulce naleznete průměrný obsah laktózy na 100 g výrobku: 


Laktózovou intoleranci dělíme na:

  • Vrozenou laktózovou intoleranci (alaktázie), velmi vzácné
  • Primární typ laktózové intolerance, související s postupným úbytkem enzymu laktáza v tenkém střevě, který je dán geneticky
  • Sekundární typ laktózové intolerance, který vzniká jako důsledek poškození sliznice tenkého střeva. Toto může být způsobeno některými nemocemi (např. neléčené formy celiakie, Crohnova choroba), ale i např. parazity nebo infekcemi. Také to může být důsledek dlouhodobého užívání některých léku, operačních zákroků, chemoterapii či ozařování.

 

V České republice je uváděno, že laktózovou intolerancí trpí cca 24% populace. V Itálii je uváděno až 56% populace.

 

Velmi důležité je nezaměňovat laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka. Oba problémy je samozřejmě možné diagnostikovat u lékaře na základně odpovídajících vyšetření.

Pro zmírnění a ověření problémů je možné provést eliminačně expoziční test, kdy se na nějakou dobu vzdáte všech mléčných výrobků (cca 14 dní) a později zavedete zpět bezlaktózové a případně později i klasické. Tento test Vám může pomoci zjistit, jakou máte toleranci a jaké množství laktózy obsažené ve vaší stravě Vám způsobuje potíže.

Jak se stravovat a na co si dávat pozor při laktózové intoleranci? 

V dnešní době již není nutné se vyhýbat mléčným výrobkům. Na trhu je velké množství výrobků bez laktózy, jako jsou tvarohy, smetany, sýry, másla, jogurty a mnoho dalšího. Takové výrobky mají aplikované enzymy s laktázovou aktivitou nebo se sníženým obsahem laktózy označované jako „lactose-free“ či „low lactose“. Je možné také užívat laktázové tabletky či kapsle s každým jídlem. Podpořit svůj stav také můžete užíváním probiotik či konzumovat zakysané mléčné výrobky s probiotickou kulturou, které Vám mohou pomoci v adaptaci na malé množství laktózy a snižuji projevy laktózové intolerance.

 

I s laktózovou intolerancí je možné se kvalitně a zdravě stravovat a omezení v dnešní době již není tak razantní jako tomu bylo dříve. Přejeme Vám především zdraví :)

 

 

 

 

Zdroje: www.vyzivaspol.cz; www.nzip.cz; @vyzivoveda